Ljubljanski Potniški Metro

lpp
Foto: Mitja Bradeško (http://www.mojalbum.com/lpp-lj)

Kako se lahko vsaka, pa naj bo še tako logična, zadeva vplete v prihajajoče volitve … človek skoraj ne more verjet.

Skoraj neverjetno bi bilo pričakovati, da podražitev LPP ne bo artilerija obrnjena proti županu in kandidatu Jankoviču. Z vseh topov, vseh strank streljajo po človeku, ki je sprejel to odločitev. “Streljajo” pred mestno hišo, streljajo na socialnih omrežjih. SDS (g. Žiga Turk) je šel celo tako daleč, da je na Twitterju trosil laži in neresnice, da so po prestolnicah naše ljube, skupne Evrope javni prevozi z avtobusom cenejši. No, od gospoda Turka bi pričakoval malce več razgledanosti in realnosti, saj poleg njega po tujini potujemo tudi ostali. Marsikdo je že bil v Rimu, Madridu, Londonu, Parizu. Marsikdo ima internetno povezavo in lahko preveri te trditve.

Avtobusni prevozi so v večini mest dražji kot pri nas! Cenejši so dejansko v Rimu in Milanu, kjer je vozovnica za mestni avtobus 1,00€ (roko na srce, Italija ne more biti neko merilo … poglejte njeno ekonomijo ali realno rečeno polomijo), drugod je približno ali točno 1,50€. Najcenejša (imajo več kategorij) študentska vozovnica v Madridu je nekaj čez 30,00€ … s Španijo se lahko primerjamo tudi po standardu.
Lahko pa pogledamo le nekaj kilometrov stran in najdemo Celje, Maribor … kjer so že sedaj cene vozovnic v mestnem prometu dražje.

Drug kriterij je, kritična masa potnikov, da bi zagotavljali poceni prevoze in obenem pozitivno poslovanje podjetja, ki izvaja prevoze. Ljubljana šteje okoli 300.000 duš, a večina jih za pot v službo koristi avtomobil, ker je tudi gorivo še vedno poceni (čeprav se nam ne zdi tako), Madrid jih šteje okoli 3.200.000 … dnevna migracija v Madrid je 2.000.000 dnevno(!).
Logika izza tega; če bi le 10% ljudi v Madridu koristilo avtobus je 520.000 potnikov dnevno … Ljubljana 30.000. Torej po kakšni logiki bi lahko bil javni prevoz v Ljubljani cenejši?
Med drugim je bilo slišat zakaj Ljubljana nima tramvajev ali celo metroja. Lepo vas prosim … metro? Prej sem omenil kritično maso potnikov, naj omenim še investicijo in pokrivanje le te?
Pa tudi tramvaj ne bi bila zanemarljiva investicija in katerikoli župan bi se je lotil bi poslušal kako “pufa” mesto, kako ima prazno mestno blagajno, itd. itd. Vsako mesto potrebuje vlaganje za vzdrževanje in razvoj. Mestni proračuni so pa vse manjši. Kar oglejte si Pariz, London, Madrid … izjemno lepi so le na razglednicah in turističnih točkah, le malce stran pa katastrofa … ker ne morejo investirat več kot toliko. Dragi Slovenci, Ljubljančani … Ljubljana je izjemno lepo mesto in če hočemo, da tako ostane moramo za to plačevat. Tako pač je!

Kar se pa tiče javne potniške infrastrukture … (mogoče bo kdo prizadet) Ljubljana je vas, kakšen metro! Prepešačiš jo v eni uri in to ni tako slabo.

Sicer pa metro imamo … LPP “rije”, ker ne more krit poceni vozovnic.
Ima pa dve možnosti; prva je, da podraži prevoze (kar so naredili) in druga, da ukine nekaj linij in čez leto ali dve celo vse, ker proračun ne bo mogel financirat zgube zaradi socialnih prevozov.

Resnica pa je drugje … po 04.12.2011 se nihče več ne bo obregnil ob to. Ljudje bodo plačevali realno ceno za prevoz, politiki bodo iskali napake nasprotnikov in tako do naslednjih volitev.

Advertisements

3 thoughts on “Ljubljanski Potniški Metro

  1. Pozdravljen,

   Opravičujem se za “ukradeno” fotografijo. Dobil sem jo prek Googla in ni imela nikakršne oznake, zapisa, podpisa, vodnega žiga, zato sem jo uporabil.
   Kakorkoli, pod fotografijo sem dodal naveden vir in ime, za katero domnevam, da je avtorjevo. V kolikor le to ni, mi prosim sporočite, da zadevo umaknem.

 1. Pozdravljen!
  Lepo zapisano. Mi je všeč. 🙂
  V mojem albumu imate še cel kup fotografij. Lahko jih uporabite, vendar vas vljudno naprošam, da pod sliko zapišete vir, tako kot je v zgornjem primeru.

  s spoštovanjem

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s