Poceni dostojanstvo “ala” Lidl

lidlZadnje dni so medijski prostor (no, vsaj za dan ali dva) razburkale novice o odnosih do zaposlenih pri znanem trgovcu. Ne, ne gre za najboljšega soseda, ki se še na vse pretege trudi (tudi moralno in etično oporečno), da ga ne bi Hrvat kupil … in dobil trojne pike, gre za tistega “poceni”, ki se ne reklamira, da je “fer”.

Gre za dogodke v Lidlu.

Torej, zaposlenim naj bi bile kršene osnovne pravice iz naslova delovnih razmerij, poteptano naj bi bilo njihovo dostojanstvo. Z prvo objavo, so se pritožbe baje kar vsule … pa ne le iz Lidla.
Zaposlenim naj bi se podtikalo, jih izkoriščalo za vsa mogoča dela, jih obtoževalo neresnic … no, parkirni prostor pred tem trgovcem pa je včeraj bil normalno zaseden. Kot zgleda je tam nakup še vedno ugoden in prihranek prevlada nad bojkotom.

Resnici na ljubo gre tako; v kolikor hoče trgovec ohraniti privlačne cene, mora kadre “ponucati” v vseh delovnih postopkih. Torej blagajničarka ni le blagajničarka, ampak zlaga tudi na police, prevzema blago …

V vseh leti in različnih službah pa sem spoznal še eno stran. V vsakem podjetju je “nergač”. To je oseba, ki ni nikoli zadovoljna z ponujenim, pa naj bo to plača, sodelavci, delovni čas … vedno bo nekdo, ki ima veliko za povedat (in taki v veliki večini primerov tudi malo pokažejo). Potem obstajajo taki, ki jih “nergači” potegnejo za seboj in vidijo stvari, ki jih drugače ne bi ali celo niso niti relevantne.
Potem so tu stoične osebe, ki imajo “pod streho vse pošlihtano”, so inteligentni in se ne obremenjujejo s irelevantnimi stvarmi. Takim gredo pa “nergači” in njihove “prikolice” na živce in kaj kmalu nastane kolektiv nezadovoljnih ljudi.

Prav res me zanima, kako so reagirali nekdanji zaposleni npr. Steklarske Nove, ob objavi o kršenju človekovega dostojanstva zaposlenih v Lidlu. Tem zaposlenim leta niso plačevali socialnih prispevkov (pokojnina, zavarovanje…) in seveda na koncu agonije še plače ne! S tem, da je lastnik tega podjetja država in kakor je v Sloveniji v navadi nihče ne bo odgovarjal (kar dejansko ne morem verjet in prebavit). Pa verjetno to ni osamljen primer, no še nekaj je bilo javno izpostavljenih, veliko pa je takih za katere sploh ne vemo in nikoli ne bomo.
Na tem mestu se mi poraja vprašanje; ali so res tako izkoriščeni v Lidlu? A plače dobijo, prispevki so poravnani?

Mogoče se bo slišalo kruto ampak … vsak je odgovoren za svoja dejanja! In preden z ogorčenjem zlijete svoj gnev razmislite, kako smo pristali na delovnem mestu, ki nas mori? Pred očmi si zavrtite film svojega življenja in poiščite odločilne trenutke, ki so vplivali na to, da ste kjer pač ste. Če bi takrat kaj spremenili, se drugače odločili, bi bili lahko drugje, imeli boljši delovni čas, plačo?

Torej, kdo je odgovoren za našo usodo?

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s