Javno dobro … Pejovnik?

pejovnikZnanje je dobrina in investicija, ki ti je nihče ne more vzeti ali razvrednotiti. Znanje ne zgubi vrednosti na borzi ali ob nekakšni naravni katastrofi. Znanje (sploh pa kakovostno) lahko omogoči precej dober gmotni položaj posameznika in družbe.

Ravno danes, na poti v službo sem poslušal, kako rektor UL g. Pejovnik zagovarja investicije in naložbe univerz, fakultet, saj so varčevalni ukrepi prizadeli tudi te. obenem omenjeni gospod izpostavi ogroženost izvajanja Bolonjske stopnje in programov fakultet kot takih.
Seveda pa g. Pejovnik ne more mimo akademskega zaključka, da mora biti znanje javno dobro, dobrina dostopna vsem … in to mi je dalo misliti!

Nič nimam proti temu, tej ideji, da ne bo pomote. Ravno nasprotno … zagrizeno jo podpiram, vendar mora biti g. rektorje nekaj jasno in resnica mu mora biti povedana v obraz:

– Če je po njegovem znanje javno dobro in mora biti dostopna vsem, zakaj fakultete mastno zaračunavajo študij ob delu? Gospod rektor, tej ljudje, ki služijo kruh in plačujejo davke iz katerih se mimogrede tudi vi financirate so kaznovani s tem, da morajo za znanje plačevati, kljub vaši izjavi! Na drugi strani so “redni” študentje, ki študij vlečejo leta dolgo, delajo preko raznih študentskih servisov (in “odžirajo” redna delovna mesta) in ne plačujejo davkov! Pejovnik (zavedno sem izpustil gospod), kaj na to porečete?

– Namesto profesorjev predavajo njihovi asistenti. Profesorji v tem času pišejo knjige, članke, dobičkonosno predavajo na konferencah. Za članke dobijo seveda avtorski honorar, knjige predpišejo svojim slušateljem, zaslužek gostovanj pa seveda tudi roma v njihov žep. Če je znanje javno dobro in mora biti dostopno vsem, zakaj članki niso “pro bono”, saj je profesor že plačan kot zaposlen na univerzi ali fakulteti. Jaz sem njegovo delo že plačal z davki, ki jih vsak dan plačam. Zakaj je njegova knjiga plačljiva, saj bi morala biti last vseh, če je zaposlen in plačan s strani davkoplačevalcev, kot zaposleni profesor na univerzi in seveda je isto z predavanji! Kar zaposleni profesor naredi, napiše … mora bit last vseh in javno dostopna (to je tudi vaše mnenje)! Če se ne čuti, da bi to počel, naj odstopi profesorsko mesto nekomu drugemu in se poda na trg in se trži. Če jaz pridobim posle, kontakte, karkoli na trgu … je last podjetja, ki me plačuje … tako je v gospodarstvu!

– Če država ne more financirat Bolonjske stopnje, nebuloze Evropskih sanj … naj to financira Evropa oz. tista njena inštitucija, ki si je to omislila in popolnoma razvrednotila predhodne študijske programe. Če vodstvo univerze to na more zagotoviti ali speljati, naj prizna poraz in nesposobnost vodstva v reševanju težav, ki jih v knjigah ni in seveda odstopi.

– Dokler se zasebne šole, tudi osnovne (če so) in srednje, financirajo tudi iz proračuna, bo za javne zavode manj ostalo. In tu leti tudi očitek na ločevanja cerkve od države in njihove škofijske gimnazije.

Kakorkoli, g. Pejovnik … bodite pozorni, ko “opletate” z izjavami glede znanja kot javno dobro!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s