Vera != Religija; Religija = Pohlep

vera_religija_1Torej Vatikan je reagiral in kaznoval dva slovenska cerkvena dostojanstvenika … odvzel jima je škofovske palice. Obenem pa na TV vrtijo posnetek izjave g. Rodeta, da so bili to le manjši, lokalni prekrški odgovornih. Dejansko mi gre na bruhanje, ko to poslušam in gledam to izjavo.
Nikakor mi ne gre iz glave stavek: “Pokvarjenci pokvarjeni!”

Pa da nalijemo čistega vina (ne tistega iz keliha) … Vatikan je kaznoval ta dva “dostojanstvenika” zato, ker sta škofiji povzročila finančne izgube in posledično finančne težave. Ne, ni jih kaznoval, ker sta pripomogla poneverjanju dokumentov za pridobitev evropskih sredstev, ker sta plačevala fiktivne račune, ker sta ogrozila (ali bolje; ogoljufala) banko v državni lasti! Ne, kaznoval ju je zaradi cerkvenih financ!

Obenem cerkev, Vatikan pričakuje, da njihovim dušnim pastirjem država (ta ista lastnica ogoljufane banke) plačuje socialno varnost, kljub bogastvu, ki si ga je Vatikan nagrebel skozi leta ustrahovanj, križarskih pohodov, kolaboracije … jaz razumem to kot pohlep brez primere.
Ta isti Vatikan, uči in predava svojim vernikom (dejansko so ovce in ne ovčice) o morali, ponižnosti, skromnosti … izpusti pa spolne delikte cerkve, prisilno pokristjanjevanje, plenjenje nemočnih!

Sam sem veren, verjamem vase in svojo družino. Verjamem v izbrane prijatelje, znanje, ki ga imam in verjamem tudi, da si vsak (in to dejansko mislim popolnoma vsak) zasluži le najboljše. Zasluži najboljšo hrano, najkakovostnejše obleke, počitnice, potovanja … vprašanje pa je, če si lahko to privošči.
Ja, veren sem … nisem pa religiozen.
Ne, ne verjamem v boga. Vsak ima svojega boga, ki si ga sam oblikuje in prilagodi. Verjamem tudi, da če vprašamo naše malčke naj narišejo boga … bo vsak drugačen. Starejši bi verjetno narisali nekega belca (zakaj ravno belca?), sivimi dolgimi lasmi in sivo brado … hej, to spominja na dedka mraza in vsi vemo (otroci izključeni), da je dedek mraz fiktivna oseba. Je torej bog … ? Zakaj bi potem častili nekaj … česar ni?
Zakaj so potem otroci širom sveta lačni, bolni? Zakaj so vojne namesto igre? Zakaj je večino tega tam, kjer prebivalci niso povsem beli? Če bog je, zakaj je tako … je rasist?

Torej vera nikakor ni religija, religija pa je pohlep. Pohlep po oblasti, moči, denarju! Religija je politika … ima svoje voditelje, vodje, izvajalce … novači tam, kjer je odpor šibek, na trhlih nogah. Če hočeš imeti moč in oblast, kot jo ima cerkev, rabiš denar, da to vzpostaviš … torej mora biti tudi pohlep!
Vere pa ne moreš tržiti, novačiti … gospod Hans, član Nemške vojske leta 1943 je lahko imel vero v dobro in verjel v to vero, ki jo je nosil v srcu, a sledil je “religiji rajha”, njenemu vodji (katero je mimogrede podpirala tudi katoliška cerkev). Verjamem, da vsi verujemo v nekaj dobrega in to nam je skupno, a vsak si to dobro oriše in oblikuje sam, po svojih merilih in okusu. Moja vera in verovanje je drugačno od vašega v detajlih in lahko si izmenjamo pogled na to, prevzamemo eden od drugega, a na koncu si spet izoblikujemo to po lastnem prepričanju.

Kakorkoli, vera ni in nikoli ne bo religija … religija pa bo vedno nosila v sebi pohlep … zato ne maram cerkve. Ne maram katoliške, pravoslavne, budistične, muslimanske … ne, ne maram religij.

Na začetku sem omenil, da so cerkvenima dostojanstvenikoma odvzeli škofovski palici … ali bi meni lahko odvzeli taborniški kroj in pionirsko kapico in mi odpisali kredite? Obljubim tudi, da se bom umaknil iz javnega življenja.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s