Denar, ki ga ni … drugič!

map_world_moneyNo, ste si ogledali video posnetek v mojem prejšnjem blogu?
Namerno nisem hotel pisat komentarja in mojih misli na to temo že tam, saj bi želel, da ste povsem zbrani in jasnih misli, ko vam (nam) 12 letna Victoria Grant razlaga bančni sistem in teorijo denarja, ki ga ni.

Sicer to ni nič novega, verjetno se je kdo že poglabljal v to, a se mu je lahko le um omračil, ko je poizkusil razrešiti to težavo in ta anomalija ni nastala danes ali včeraj, niti 2008, ko se je pojavila tako popularna kriza in ne pred 10, 20, 50 leti!
Današnja težava ima začetke že v starem Rimu, Grčiji … v bistvu se je težava začela kopičit kot snežna kepa v trenutku, ko je bilo izvedeno prvo plačilo z denarjem, namesto z blagovno menjavo.

Zadeva je precej enostavna in rad bi slišal kakega ekonomista ali bankirja, da mi razloži fenomen vrednosti in vrednosti … da prav ste prebrali in nisem se zmotil … berite naprej in postalo vam bo jasno kaj je vrednost vrednost, oz. vrednost sveta in njegova vrednost, ki ne obstaja. Zadeva se sliši precej filozofske narave a ima trdne temelje v sodobni ekonomiji, makro finančnem sektorju.

Torej, za primer in začetek mojega vprašanja vzemimo naš cel planet in ocenimo njegovo vrednost. Ne, ne bomo ocenjevali vrednost našega planeta glede na njegovo površino (nekaj več kot 510Mio km2) … to nam je bilo podarjeno in sedaj si to lastimo in vrednotimo, prodajamo, kupujemo … ne, vrednosti tega planeta ne bomo računali. Zanima me, koliko so vredne vse stvari na našem planetu? Za stvari razumem dobrine, ki jih lahko primem in nimajo neke umetniške ali emocionalne vrednosti vrednosti.
Za primer vzamem eno najbolj znanih umetniških del, Mona Lisa. Slika naj bi po nekih ocenah bila vredna 608Mio dolarjev (vrednost ocenjena leta 2004) ampak, da bi lahko more vprašanje pravilno postavil me zanima “neto” vrednost slike … platno, barve, okvir … pa recimo, da bi slika dosegla vrednost 100,00 EUR. No, naj vam ne vzame sape, če sam ocenjujem Mono Liso na 100,00 EUR … pa še to verjetno precenjeno, sicer pa dejansko ne vem in razumem, kje se je ta razlika nabrala? Saj ni bilo na njej nič dodatno dodelanega, predelanega … dejansko je že tu ta razlika nekega fiktivnega denarja … ki ne obstaja. Če bi to sliko preselili na nek drug planet, neko druga Zemljo brez živega bitja, bi bila vredna le materiala, ki je “vgrajen”, porabljen za njen nastanek … ker tam fiktivnega denarja ni.
Pa sedaj vzemimo vrednost stvari na Zemlji in recimo, da so vredne 1.000.000 “ziljard”. Pazite, to naj bi bila njihova neto vrednost, vrednost porabljenih, vgrajenih materialov. Njihova “bruto” vrednost pa je 2.000.000 “ziljard”, ker prištejemo še neke dodane vrednosti, kot so všečnost, umetniška vrednost, emocionalna vrednost … in kaj kmalu ugotovimo, da nam zmanjka 1.000.000 “ziljard” oz. da teh 1.000.000 “ziljard” ni in ne obstajajo, nimajo pogoja za obstoj, ker so dodane na nekih emocionalnih predpostavkah.
No, že pri neto vrednosti srečamo anomalije, saj v to neto vrednost računamo naravne vire in surovine, ki so nam bile podarjene s strani narave in mi jih vrednotimo kot, da smo jih mi ustvarili. Za našo Zemljo diamant nima vrednosti, saj je njen produkt, ki je nastal zastonj ob nekih pogojih. Mi pa poleg “neto” izkopa in dodelave, dodamo še faktor 1000 in dobimo vrednost tega diamanta, katera ni “pokrita” z nikakršnimi sredstvi, ker ta faktor vrednosti nima “pokritja”.

Nam bližje bi recimo bil primer NLB, ki ima recimo 1000 Mio EUR sredstev, v letu dni je pridelala 200Mio EUR izgube … torej je izgubila denar in vsak, ki ima na tej banki 100 EUR, bi moral imeti le še 80 EUR … a temu ni tako. Varčevalec, komitent ima še vedno 100 EUR in še nekaj za povrh obresti. Torej ima denar, ki ga dejansko ni. In ta banka daje posojila v višini 1200Mio EUR, pa čeprav naj bi imela le 1000Mio EUR sredstev … kje je teh 200Mio EUR, ki jih je posodila? Je torej bančništvo dejansko ena velika špekulacija brez temeljev s podporo vseh vlad? Zgleda že tako, če stvari poenostavimo … kar bi morali že zdavnaj.

Torej človeštvo kopiči napako od prvega dne, ko se je nekaj prodalo za denar z dodano vrednostjo!
Obstaja rešitev? Ne, rešitve ni v tej obliki … edina možna rešitev je, da se vse, popolnoma vse na tem planetu razvrednoti, uniči ves denar … a to je utopija in korak človeštva v razvoju nazaj … tja, kjer bomo zamenjali kožo za vrečo žita.

Moralizirat je eno … kava, ki jo bom danes spil in plačal z denarjem neke vrednosti pa nekaj drugega!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s