Primorje from Aydowschina?

Primorje_logoŠe zadnji velikan, ki je pomagal nam Slovencem, da smo dobili avtocesto od Pinc do Kopra, od Karavank do Hruševja … zadnji dobrotnik slovenskega naroda se v agoniji opoteka in prijemlje za vsako bilko, ki bi ga lahko rešila gotove smrti … Primorje propada, umira.

Ja, bila so velika podjetja, veliki gradbinci, ki so zgradili pol Slovenije in sedaj tonejo v zgodovino slovenskih gradbincev. Delavci v agoniji obtožujejo vse povprek, sindikati stojijo za njimi in podpihujejo njihovo jezo, bes, srd.
Največkrat lahko slišimo, da država planirano uničuje te velikane gradbeništva … SCT, Vegrad, Pionir, SGP Gorica … in še bi lahko našteval.Nekaj bi pa morali sindikati razčistiti s svojimi člani, preden začnejo obtožbe leteti na državo in ministre (vse po vrsti, vseh vlad):

1. Vsi tej velikani imajo legitimne lastnike, ki bi mogli in morajo odgovarjati za svoje poslovne poteze. Škodljivih pogodb na račun podjetij ni sklepala država, njen predsednik, premije, ministri, poslanci … sklepalo jih je vodstvo, lastniki teh podjetij. Odgovornost nosijo oni!

2. Država (in mi, davkoplačevalci) je tem velikanom preplačala avtocestni križ za cca. 30%! Kje je ta denar, ta višek? Ne le, da mora vsaka kalkulacija v podjetju vsebovati tudi določen odstotek dobička pri projektih. To pomeni, da bi že brez preplačila, podjetja kot so SCT, Primorje … morali preživeti! Kaj šele z 30% preplačil! Zaposleni naj vprašajo lastnike, kje ta denar je?

3. Banke niso potopile teh podjetij z krediti, ki jih je potrebno seveda vrniti. Banke opravljajo svoj posel in posojanje denarja je del tega posla in v zameno pričakujejo povrnitev kreditov z nekim zaslužkom. Banke in bankirji bodo prej ali slej tudi morali “položiti račune” za svoja dejanja, slabe kredite … koliko bo lahko sploh vrnil Vegrad, SCT, nenazadnje Primorje? Kredite so pa najemali lastniki oz. vodstvo podjetij kljub temu, da so vedeli, da velikih poslov več ne bo oz. jih vsaj ne bo v takem obsegu, a kredite pa da bodo morali vrniti!

4. Veliki posli so z končanjem avtocest šli h koncu, kriza je že 2008 trkala na vrata oz. je bila že povsem med nami. Takrat ali leto prej bi morali lastniki, vodstvo, kdorkoli ukrepat in reorganizirat podjetja za delovanje v manjšem obsegu. Ali bi v Sloveniji lahko živeli gradbinci kot so SCT, Primorje, Vegrad… z projektom TEŠ6, morebitnim drugim tirom? Ne, ne bi mogli, ker ne bi mogli več “aneksirat” (podpisovanja aneksov vse povprek in dvigovanja cene med projektom … AC križ +30%!!!) in projektov je premalo! Ni kriva kriza, krivi so lastniki, ker se niso znali reorganizirat, ko bi bilo potrebno.

No, sindikatov, njihove vloge pri propadanju podjetij pa ne bom omenjal, ker sem že … niso vredni naziva sindikat!

Torej, spoštovani zaposleni pri podjetjih, ki drvijo v propad … krivite lahko le lastnike teh podjetij in ne državo (no, državo lahko le toliko, kolikor ima slabo insolvenčno zakonodajo … kar je spet druga tema). Sam bi verjetno kakšnega lastnika (Črnigoj, Zidar, Tovšak, Bohorič, Kordež, Bavčar…) nekje pričakal in če ne drugega vsaj v obraz pljunil … tako, za zadovoljstvo! Pa mogoče to ponovil vsak teden, mesec … tako za zadovoljstvo.
Lahko bi okrivili toliko državo, da končno začne izvajat zakon o odgovornosti lastnikov in zapleni premoženje le tem, njihovim družinskim članom. Pa naj potem med sabo poračunajo.
Vsekakor pa ne računat na nekega “ameriškega kavboja”, ki naj bi v podjetje z nekaj sto milijoni evrov dolgov in obveznosti, brez možnosti sodelovanje pri javnih projektih in razpisih (ni solventno, dolgovi do podizvajalcev, kazenska odgovornost vodstva…) vložil svoj denar. Ni takih dobrotnikov in jih po vsej verjetnosti nikoli ne bo.
Tako ne bodo nikoli (no, vsaj v mojem življenju) prašiči leteli, pekel ne bo zmrznil in verjetno ne bom videl table nad avto cesto Aydowschina in v Aydowschini se ne dodo učili ameriške zgodovine, Obama tam ne bo imel vikenda, Bush pa ne ranča s svojimi konji.

Ostala bo Wajdoušna s svojo burjo, spominom na Primorje in zgodbicami po bifejih, kje vse je Črnigoj skril svoj denar … žal.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s