BlackBerry džem …

20120531-224521.jpg

Še nedolgo nazaj bi skoraj lahko trdil, da so Blackberry telefoni dejansko skoraj edino pametno kar bi si lahko poslovnež zamislil.
Kaj si danes mislim? Mislim, da ima RIM dejansko precej pičle možnosti, da se izkoplje iz situacije v kateri se je znašel… pa tudi vodstvo tega kanadskega podjetja to precej dobro ve, saj so že “naštudirali”, da je celo 6000 zaposlenih preveč.
No, da ne bo pomote; sam mislim, da te naprave niso tako slabe … ravno nasprotno, tehnično so tej telefoni precej dobri. Osebno menim, da so dejansko prvi pametni telefoni. Ej, prejemali so elektronsko pošto, imeli so tipkovnico, kot jo imaš v pisarni … ta napravica te je dejansko naredila pomembnega, ko si na letališču bral pošto in tudi nanjo odgovoril. Ja, obstajal je tudi Comunicator (Nokia 9500 in 9300), a zgledal je kot nek prenosnik in vedno sem imel občutek, da je le sreča posredi, da s tem Comunicatorjem sprejmeš pošto … je pa Comunicator imel možnost prejemanja faksa (čeprav je bil že v zatonu).
Torej, kaj je šlo tako narobe, da je Blackberry eden večjih poražencev te digitalne dobe?
Predvsem sta tu dva trenutka, ki sta RIM pognala proti dnu; prvi je precej omejena ciljna skupina in drugo je prozorno, približno štiri inče po diagonali … jap, zaslon na dotik.
Blackberry je bil namenjen poslovnežem, ki naj bi bili vseskozi v kontaktu s svojimi strankami, pisarno. No, del teh poslovnežev, predvsem mlajših se je začel ozirat po alternativah, trendovskih zadevah, ki ti poleg pisarne omogoča še upravljanje z ostalimi, zasebnimi poštnimi računi, omogoča biti v stiku z “tviteraši”, z FB-jem, Linked inom … torej je to RIM-u že sklestilo delež potencialnih strank in omejilo na “klasične” gospode, poslovneže. Ampak ali se da le od teh “nekaj” da preživet? Nekam slabo kaže RIM-u.

Druga zadeva je zaslon na dotik … dokaj pozno so Kanadčani spoznali, da je večji zaslon na dotik prednost. Več vidiš, večje vidiš … priloge lahko večaš s prsti. Na trg so sicer lansirali telefon z ekranom na dotik, a pozno … ko se je barka ža potapljala in večina potencialnih uporabnikov je že imelo iPhone ali neke Androide, ki imajo na tisoče, deset tisoče aplikacij in operacijski sistemi omogočajo nastavljanje vseh vrst poštnih predalov (iCloud, Gmail, Yahoo Mail, Live, Exchange…).

Rešilni jopič je bila tablica. Še sam sem se veselil alternative iPad-u, komaj sem čakal PlayBook. Na socialnih omrežjih sem sledil novičkam in novicam. Seveda je ob velikih pričakovanjih verjetnost hladnega tuša skoraj pravilo.
Povezljivost tablic je bila le WiFi, odjemalec pošte je deloval le ob prisotnosti pametnega telefona, peščica aplikacij … polom. Namesto PalyBook bi jo lahko proizvajalec poimenoval PlayTitanic.

Podjetje se sedaj skuša pobrati z novim, sodobnim operacijskim sistemom, kar me spominja na Nokijo, ki se je spajdašila z Microsoftom in verjela, da lahko še nadzira škodo, ki si jo je naredila z vstrajanjem na Symbianu in dokaj jalovimi poizkusi na neki MeeBo (ali nekaj podobnega), a sam mislim, da to ne bo rešitev. Ravno ob mojem modrovanju, sem spet prebral, da so BlackBerry strežniki “klecnili”. To se ni zgodilo prvič in verjetno ne bo zadnjič … bojim pa se, da bodo v bljižnji prihodnosti klecnili in tako ostali.
Na smetišču sodobne globalizacije bo še en velikan mobilnih telefonov delal družbo Motoroli, Ericssonu …

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s