DARS … nedotakljivi?

dars_duhovnikovaNi potrebno, da pod Savskim mostom preteče veliko vode, ko prah spet dvigne ga. Matej Duhovnik. Ja, njo omenjam, ker je ona odgovorna oseba v enem izmed etično in moralno najbolj spornih podjetij ta hip (težko, da bodo v tej kategoriji premagali Ljubljanske Lekarne in njihovega direktorja).

Torej nekaj “cestarjev” se je odpravilo na seminar, simpozij v sosednjo Italijo … no, šlo je šest “madelcev” v Torino in načeloma naj bi bilo vse lepo in (relativno) prav, če bi se tja odpravili z avtomobilom, kot dober gospodar in če bi vsaj malce “plonkali” iz gospodarstva, kako se dela.
Toda, ko imaš malho, ki jo polni država oz. davkoplačevalci vanjo segaš brez občutka in še manj slabe vesti … gospoda (še vedno mi ni jasno, zakaj jih je tja koralo iti šest) je v Torino odšla z letalom (op.p. v gospodarstvu bi na tako zadevo, seminar odšla dva mogoče trije in to z avtomobilom … saj Torino ni na drugi celini) in so le za prevoz iz malhe dali 12.000€ … hmmm, 2.000€ na “delegata”. Sam sem brez popustov dosegel ceno iz Ljubljane v Torino in nazaj v poslovnem razredu 1.600€ … in tu se mi poraja vprašanje, kje in kako DARS, kot državno podjetje nabavlja “turistične” (saj to drugo ni bilo, kot izlet delegatov v Torino) storitve, da vsak državljan (tisti, ki v malho daje) dobi bolj ugodne ponudbe? Ja, to je vprašanje brez odgovora … kot vedno!

Ob robu te zgodbe pa je še ena zanimiva zadeva … v ekipi, delegaciji se je pojavilo eno precej zanimivo ime; g. Milan Šajn. Gospod, ki je bil glavni izvršni direktor družbe Viator Vektor … ja, te družbe, ki je začela toniti pod njegovim vodstvom in pred kratkim tudi potonila.
Prvo kar mi je padlo na pamet je; ali ni bil sprejet nek zakon, ki bi prepovedoval zasedanje vodilnih in vodstvenih mest osebam, ki so vodile podjetja, ki so propadla? Če se ne motim, tak zakon obstaja … a očitno za določena podjetja (čeprav v državni lasti, v bistvu lasti davkoplačevalcev) takšni in drugačni zakoni ne veljajo. Opažam, da so nekatera podjetja država v državi in so njihovi “predsedniki” nedotakljivi. Sicer me to ne bi motilo, a večino teh podjetij (kjer je država zraven in je seveda tudi kadrovala) posluje slabo, v konfliktu interesov in iz tedna v teden v navzkrižju z zakonom (le nekaj podjetij, da ne bom le mlatil prazno slamo: DARS, NLB, NKBM, SAVA, TELEKOM, KAD, SOD, SLOVENSKE ŽELEZNICE, INTEREUROPA…).

In gornji dve sporni zadevi sta le iz zadnjega tedna dogodkov na DARS-u … na plano in analiziral ne bom spornih odkupov zemljišč (op.p. Trebnje), oddaja poslov pri vzdrževanju in opremi avtocest, preplačila del z raznimi aneksi, astronomske pogodbe kljub 1200 zaposlenim … in verjetno še kar nekaj moralno in etično spornih zadev bi se našlo, ki bi kjerkoli v tujini že odnesli odgovorne, da v gospodarstvu (tam, kjer podjetje dejansko lastnika ima, kar država ni) sploh ne omenjamo.

Pri nas, na sončni strani Alp, v tej majhni deželici, se pa vodstva (nalašč ne bom napisal odgovorni, ker tega v Sloveniji ni) še naprej smejijo v kamero in podajajo nebulozne izjave in izgovore, zgodi se pa nič!
Naši direktorji in predsedniki uprav, si pač drugače razlagajo odgovornost, etiko in moralo … sama sreča, da si je mi ne!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s