4€ na mesec bolj zdravi!?

dopolnilno_zavarovanjeIn končno je udarilo na plano; Slovenci smo hipohondri! Ni zavarovalnice, ki bi si upala stavit na zdravje povprečnega Slovenca. Očitno je, da smo zavoženi …

Naj si bo to Vzajemna, Triglav, AdriaticSlovenica … vse zavarovalnice, ki se gredo dopolnilno zdravstveno zavarovanje enostavno ne zdržijo več in so pritisnjene ob zid. Enostavno moramo podražiti dodatno zavarovanje, saj je dobiček, ki ga s tem produktom kujemo premajhen (op.p. dobički tega produkta pri zavarovalnicah niso tako zelo nizki, le sarkazem sem vklopil).
No, da ne bo pomote, vem da morajo podjetja kovati, delati dobiček za svoj obstoj in seveda razvoj, a kakšen razvoj lahko pričakujemo iz produkta dopolnilnega ali dodatnega zdravstvenega zavarovanja? Ali bomo zaradi višjih dobičkov “posrednikov” dodatnega zavarovanja bili po obisku zdravnika bolj zdravi?

Marsikaj mi je jasno in marsikaj tudi vržem čez ramo in poizkusim potlačiti, pozabiti, da se ne obremenjujem … a zakaj za vraga potrebujemo neke posrednike (op.p. zavarovalnice), da denar “pretočimo” iz naših žepov v zdravstveno blagajno? Tudi ni mi jasno, zakaj smo ustanovili (vsi državljani Slovenije, da ne bo pomote) Vzajemno, ki sedaj kuje dobičke in si vodilni izplačujejo nagrade in podobno … to je zavarovalnica vseh nas!

Torej, pri moji bruto plači mi del le te odtrgajo za zdravstvo (poleg ostalega) in to se je počelo že prej, v prejšnjem sistemu. A kar zlepa to ni več dovolj in potrebno se je dodatno zavarovati in to dodatno zavarovanje bodo pobirale zavarovalnice in v primeru, da se mi kaj zgodi oz. da potrebujem zdravstveno pomoč, bodo one poravnale “moj zapitek p’r dohtarju” … res, zelo velikodušno od njih.
Težava pa je v tem, da jaz obiščem zdravnika enkrat na leto ali celo na dve leti. Obisk traja približno dvajset minut in odidem. Moj obisk pri zdravniku krije obvezno zavarovanje … torej so moja vplačila za dodatno zavarovanje čisti dobiček zavarovalnice! Ja, in zdravstvu še vedno kronično primanjkuje denarja!

Pa vzemimo primer žal bolehne Helence, ki zdravnika obišče tudi dvakrat na mesec, ji predpiše goro nekih zdravil … in njeno dodatno zavarovanje, skupaj z obveznim ne pokrije stroška, ki ga uboga bolehna Helenca ustvari (ne, ne obtožujem ljudi, do so bolni … žal so nekateri šibkega zdravja, niso oni krivi v večini primerov). A kljub temu, bo zavarovalnica, ki velikodušno posreduje denar med Helenco in zdravstveno blagajno zadržala svoj delež (določene odstotke) in stokala, da tako pač ne gre, pa čeprav moj del pogače zadržijo v celoti in da je potrebno ta produkt podražit!

Če se ne motim v ustavi piše, da smo socialna (ne socialistična) država, da ima vsak pravico do zdravstva, šolanja, dela (no, tu naša ustava pade … a to je druga tema). Zakaj, kot socialna država ne prenesemo dodatnega ali dopolnilnega (sploh ni važno kako se temu reče) zavarovanja v obvezno, ju združimo in vse skupaj od bruto plače nakazujemo v zdravstveno blagajno, brez posrednikov ali pijavk.
Torej, prihranili bomo, ker se nobena zavarovalnica ne bo mastila na nekem brezplodnem posredovanju, pa še sredstva se bodo razporedila tako kot bodo ljudje potrebovali … zdravljenje bolehne Helence bo pokrito iz njenega vplačila in če ne bo dovolj pa še iz mojega, ki ga le redko porabim in s tem ne bi imel težav, če bi pomagal človeku v stiski. Če bi ostali viški, bi lahko zdravstvena blagajna dala sredstva na razpolago za posodobitev zdravstvenih ustanov, nabavo kakovostnejših zdravil, raziskavo učinkovitejših postopkov… sicer pa vemo, da viškov ne bi bilo, saj bi se že našel nekdo, ki bi za to poskrbel.

Ja, če bi se držali ustave (od vodilnih politikov, sekretarjev, poslancev…) bi bilo tako, da bi stvari funkcionirale in vsaj v zdravstvu ne bi bilo pomanjkanja in primanjkljaja … ker pa določeni ljudje nočejo spregledat, kaj je dobro za državo in državljane, bomo 4€ na mesec bolj zdravi … če jih imamo ali pa ne!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s