TEŠ 6

tes6Iz dneva v dan Slovenci dokazujemo kako smo malomeščanski. Iz dneva v dan nam “vodstvena struja” dokazuje, kako nas ima za ovce, brezumneže. Iz dneva v dan spoznavam, da dejansko popolnoma nihče ni vreden (niti pogojno) položaja, ki ga zaseda v vladi, na ministrstvih, državnih podjetjih … res se mi začne tožiti po nekakšnem Golem otoku, kjer bi se lahko ljudje, ki s tako lahko mislijo kako brezumne in naivne “podanike” imajo, zamislili in premislili o svojih dejanjih.

Včeraj sem dejansko po nesreči (ker me drugače slabi in sili na bruhanje) gledal prispevek o zasedanju občinskega sveta v Šoštanju. Kot mnogokrat doslej se je potrdilo dejstvo, da z podelitvijo oblasti, moči in denarja človek ne pridobi na inteligenci in razgledanosti, ravno nasprotno … njegov intelekt in percepcija razumnega strmo padata.

Zagabilo se mi je, kako v en rog Slovenci tulimo in častimo demokracijo, obenem pa prepovemo izražanje nasprotnikom idej nekaterih lobijev … no v tem primeru do besede niso smeli nasprotniki izgradnje TEŠ 6 in o tem, naj bi svetniki celo glasovali.
Kakšen omračen um mora imeti človek, da ob predlogu oz. celo glasovanju ne pomisli na svoje potomce, ko bodo nekoč brali o dejanjih svojih prednikov, očetov, mater, dedkov … sam si tega ne bi dovolil, imam odnos in moralo do demokracije in kar je najbolj pomembno imam hrbtenico, pa če tudi je na oblasti Janez Janša.

Vsi zagovorniki projekta TEŠ 6 so hiteli in utemeljevali investicijo. Hiteli razlagati finančno strukturo, smotrnost … sedaj je zadeva na pol narejena in vsi tej umotvori še kar čakajo poroštvo države. Gospodje … še posebej g. Srečko Meh (op.p. poslanec SD iz Velenja), če je projekt res tako dober in učinkovit, zakaj TEŠ in HSE ne pridobita sama na trgu sredstva za projekt? Zagotovo obstajajo v evropski blagajni neki skladi za “učinkovito energijo”, investicije v to … razen, če dejansko to ni. Ne učinkovita, ne smotrna in dejansko ne rentabilna. No, g. Meh pa nam je dal tudi priložnost, da se enega poslanca znebimo, saj je omenil, da če se “projekt” TEŠ 6 ne bo izpeljal, ga bo sram živeti v Sloveniji. Če je za slovenskega poslanca ves slovenski ugled nek zgrešen “projekt” in s svojim obrazom in imenom tako srdito zagovarja nadaljevanje zgrešenega “projekta” (dobro bi bilo malce preveriti njegove interese) … mislim, da mu z veseljem pomahamo v slovo.
Smešil pa se je tudi prvi velenjski rudar, ki je prepričeval o nujnosti tega projekta … kako to, da se je tako zavzel za ta projekt? Kupca ima pred nosom, kupca katerega bomo “častili” vsi davkoplačevalci.

Da o smešnih opozorilih in grožnjah koliko bi nas stala ustavitev projekta ne zgubljam besed. Ljudje, ki so pogodbo sestavljali in z podpisom odgovarjajo o smotrnosti pogodbe, na vsa usta omenjajo 500Mio€ škode! Kako prosim? Kakšno pogodbo pa ste podpisali … vi, ki ste za to odgovorni? Jaz bi na njihovem mestu bil tiho in se potuhnil, č se le da bi odstopil iz vseh funkcij in poniknil … nekdo bo enkrat nekoga poklical na odgovornost!
Drugi absurd te pogodbe je, da se pri že skoraj zaključenih gradbenih delih ne ve cena montaže! Gospodje sekretarji, ministri, svetniki, direktorji … govorite o projektu in pogodbah, ki nimajo definiranih osnovnih zadev? Ali sploh veste kaj beseda projekt pomeni in kaj mora projekt vsebovat? No, da vam osvežim osnovo; projekt v osnovi vsebuje časovnico, proračun in vire (pod vire v tem primeru mislim nosilce in izvajalce projekta ali njegovih faz … tej viri nimajo veze z financiranjem, to mora biti določeno v proračunu projekta). Če zadeva vsebuje vsaj to … potem ji lahko rečemo projekt.
V tej zgodbi oz. pri tem projektu pa veliko stvari ni po “projektni logiki”. Alstom je že izdal prvi račun za 200Mio€ …. namesto 100Mio€!? To je bilo pred mesecem dni ali še več, če me spomin ne vara in kot zgleda bomo to plačali (ali obstaja možnost, da bo na koncu “projekt” TEŠ 6 stal 2,6Mrd€ namesto 1,3Mrd€? Kot zgleda, ta možnost realno obstaja). Druga stvar, ki me je zmotila pri izvajalcu je, da se vrednost montaže ne more ocenit, ker je na ključ!!! Kako prosim? Ali ima to podjetje sploh ustrezne reference? Nekdo, ki je te posle že opravljal, bi moral imeti izkušnje in sposobnost napovedati ali bo zadeva (montaža) stala 200Mio€ ali 500Mio€!

Kakorkoli, prej sem omenil, da je zadeva že na pol zgrajena in bi dejansko bilo škoda (stvarna škoda) “projekt” sedaj opustiti. Lahko pa bi ga za mesec dni zamrznili in Alstomu naložili izdelavo končnega računa, ki bi se dodal kot aneks pogodbi in bi izničil vse do sedaj vrednotene pozicije. Odstopanje +-0%! Verjemite, tudi tem izvajalcem se gre, da bi imeli posel, ki pomeni prihodke. Koliko takih projektov pa se izvaja v Evropi dan danes?

Ta “projekt” lahko marsikatera šola vzame kot primer slabe prakse, primer kako se ne sme gospodariti in primer, ko se izkaže najslabša človeška plat (pohlep, korupcija, šikaniranje, kraje…).

Sicer pa … vsi tej energetski viri se gradijo iz davkoplačevalskega denarja, tu ni zasebnih vlagateljev kot v tujini … zakaj torej moramo Slovenci elektriko plačevati, če smo s svojimi sredstvi zgradili “pridelovalne obrate”?

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s