2000€ učencev v razredu!

uciteljica_jahanjaŽe kar nekaj let, oz. par dekad je od tega, kar sem jaz gulil šolske klopi. Ja, to so bila leta … brezskrbnosti, zabav. Vse drugo nas je zanimalo le šola in kaj po njej ne … no, večino nas.
Danes pa je šolstvo postalo predvsem politična tema. Šola je za otroke postal poligon izkazovanja gmotnega stanja in pripadnosti, za veljake pa poligon poizkusov in modrovanj.

Mi smo imeli le osem razredov osnovne šole, danes jih malčki imajo devet. Imajo nacionalne preizkuse znanja, tuje jezik se začnejo učiti prej … ne morem pa preživet tega, da imajo še vedno v učnem programu gospodinjstvo, nimajo pa računalništva ali informatike ali pa še drugega tujega jezika. Saj veste, več znaš, več veljaš in če lahko komuniciraš z večjo množico ljudi, te lahko to daleč pripelje.

No, pa to, da se še kar po urnikih “valja” gospodinjstvo sploh ni tema … imamo pač nazadnjaški šolski sistem, danes je tema število učencev na razred.
Če se dobro spomnim, nas je bilo “galipterjev” v razredu precej več kot danes … mislim, da tja do trideset, celo dvaintrideset. Razred moje hčere šteje devetnajst (19) bodočih svetovnih voditeljev, znanstvenikov, zdravnikov, astronavtov, kuharjev, lingvistov, nogometašev ….
Torej nas je bilo tretjina več kot sedaj … in glej ga zlomka, to sem stresel iz rokava, pa čeprav naj bi bila kakovost poučevanja nižja zaradi večjega števila učencev.

Resnici na ljubo ni težava v prevelikem številu učencev v razredu in posledično “nižji” kakovosti podajanja znanja. Težava sindikata šolstva (SVIZ) je v tem, da bi ob povečanju učencev v razredu delo izgubilo kar nekaj pedagoških delavcev, učiteljev, profesorjev … posledično bi SVIZ izgubil člane, prihodke in seveda moč, pogajalsko moč.

Pa poglejmo … recimo, da je v neki osnovni šoli vseh učencev četrtih razredov sto (100) da bomo lažje računali. V tej šoli so štirje (in dejansko upam, da jih ni več) četrti razredi po petindvajset (25) učencev. Če bi lahko razrede povečali in v vsak razred “stlačili” triintrideset učencev … bi se izšlo. Na strani SVIZ-a pa bi dejansko bil en član manj. Na strani proračuna pa recimo na okroglo 2000€ več vsak mesec … in to v primeru le enega “letnika” na eni osnovni šoli!
Na drugi strani pa bi dejansko dali možnost temu pedagoškemu delavcu, da se pač zaposli nekje, kjer bo imel boljše pogoje dela, boljšo plačo, več prostega časa … saj sami pravijo, da se jim v tem sistemu godi krivica (op.p. ne pozabite njihove stavke in … blog in blog in blog).
Tretji zmagovalec (poleg proračuna in osvobojenega pedagoškega delavca) pa prikoraka mali nadobudnež, ki se mu možnost mreženja poveča kar za nekajkrat, saj se mu bo povečalo število potencialnih zadetkov kar za nekajkrat … no, to zadnje je bolj sarkastično in v duhu časa in okolja kjer živimo, kjer so glavne, trendovske besede; globalno, koncern, konzorcij, korporacija, konsenz, mreženje, PR, marketing, plasiranje, kreditno tveganje, menica, obveznica, šortanje, bluechip, startup … in meni najljubša besedna zveza; država in davkoplačevalci nimajo več denarja za financiranje preobilne javne uprave, kamor sodi tudi šolstvo … žal!

Torej, nas, moje generacije in generacija pred in za mano je bilo precej več v učilnicah … mislim seveda na učence. Tudi zagovorniki večanja števila učencev v razredu so si delili razred z več kot 24 sošolci, pa verjetno tudi predsednik SVIZ-a (čeprav se mi kdaj zdi, da ni dokončal osnovne šole).
In če nas, vas pogledam in pogledam vaše delo, delovanje … smo kar dobro uspeli, čeprav smo bili v “butastih” razredih, kjer po sedanjih standardih ne bi mogli ali smeli uspeti. Smo torej tista “tabutasta” generacija? So šolniki, ki učijo mojo hči “tabutasta” generacija? Kaj pa vem … nas je bilo dvaintrideset in ena plus ena je bilo dve … danes ima moja hči osemnajst sošolcev in je ena plus ena tudi in še vedno dve …
Prosim vas, da preden spet komentirate kakovost šolstva v povezavi s številom učencev v razredu še enkrat razmislite koliko je vas bilo v razredu. Res je, da je lažje vzpostavit avtoriteto nad devetnajst otroki, kot nad dvaintrideset … ampak to je vaše delo, vaš posel, soočite se že s tem ali pa zamenjajte poklic, kariero!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s