Office za ipad

Res je, da sem kar nekaj časa bil tiho in se prek bloga nisem oglašal … težava je v tem, da nimam dovolj časa in predvsem živcev, da bi se lahko odzival na vsako politično odločitvijo.

Torej, zakaj se sedaj, po vsem tem času oglašam?

Končno je tu, najbolj razširjeno delovno okolje oz. orodje na računalnikih. Tu je Microsoftov Office! Ja, ja vem, Office je že kar nekaj let na voljo, a ta je za najbolj priljubljeno tablico, za iPad.

Microsoft počasi, počasi priznava obstoj drugih, dugačnih. Začelo je z aplikacijo OneNote (zelo dobra aplikacija za zapiske, projekte…), ki je kot samostojna in “zastonjska” prišla na iPad in iPhone, seveda je tu OneDrive (prej imenovan SkyDrive), s katerim dostopamo do dokumentov shranjenih v Microsoftovi storitvi Outlook.com (prej Live.com in še prej Hotmail). V nadaljevanju in “še bolj profesionalno” pa so tu Lync, Dynamics, OWA za iPad… a to so aplikacije, ki zahtevajo strežniške storitve, katere uporabljajo večje organizacije, podjetja.

Kakorkoli, končno so tu Word, Excel, PowerPoint in to za iPad. Ne, niso nekakšne aplikacije “tretjih” razvijalcev, ki približno delujejo in zgledajo kot omenjeni. Te je izdelal Microsoft in jih danes dal na voljo v App Store … brezplačno!

Hmmm, da ne bom koga zavedel, iz omenjene “trgovine” lahko dejansko brezplačno “snamete” omenjene applikacije, a so uporabne le kot pregledovalnik, polna uporabnost se doseže z naročnino na Office 365. Ne, ni podlo … Apple tudi ponuja svoje aplikacije Pages, Numbers in Keynote brezplačno, z nakupom njihove nove naprave in spet se spomnimo znanega pregovora…

…”there is no such thing as a free lunch!”

Torej polna uporabnost je pogojena z nakupom oz. naročnino na Office 365. Letni strošek je 99,00€, kar se “na prvo žogo sliši veliko, a polna uporabnost teh treh aplikaciji ni glavni razlog za plačilo letne naročnine Billu Gatesu. Poleg tega, lahko na pet (5) računalnikov (lahko tudi v okolju OSX) namestimo Microsoftove programe, ki zaokrožujejo programski paket Office (tudi Access npr., a za okolje OSX le Word, Excel, PowerPoint in Outlook), imamo dodatne GB prostora v storitvi Outlook.com (poleg standardnih, ki jih dobimo brezplačno), ura pogovorov preko SkyPE in seveda uporabljamo spletne aplikacije Word, Excel, PowerPoint, OneNote, pošto (no, to slednje lako koristimo brezplačno). Če pa le kdaj pa kdaj preberemo kakšno elektronsko pošto, ki jo pošilja Microsoft, lahko brezplačno dobimo marsikaj … sam imam popolnoma brezplačno že 47GB prostora v njihovi storitvi OneDrive.

Ker so te aplikacije precej sveže, le toliko, a v naslednjih dneh, ko jih bom dejansko uporabljal bom lahklo napisal več.

Advertisements