G20 backstage

Spet smo pred srečanjem G20 in spet so pred nami posnetki, fotografije in poročila uničenja, tokrat na ulicah Hamburga.

No, preden se spustim v pisanje mojega osebnega mnenja o tem, naj razčistimo kdo sem, naj razčistimo moja politična oz. družbena stališča. Nekako sem po srcu komunist (ne le zato ker sem prisegel kot pionirček in kasneje mladinec), saj verjamem v pošteno plačilo delavcem, tistim, ki ustvarjajo, ker verjamem, da bo le pošteno in dobro plačan delavec delal dobro. Sem tudi socialist (to ni isto kot komunist, za

tiste, ki to mešate), ker verjamem, da tisti, ki več zasluži mora v skupno blagajno več prispevati (za zdravstvo, šolstvo, razvoj okolja…). Sem tudi kapitalist, ne nimam kopice denarja ali svoj posel, podjetje/a, a enostavno ne verjamem v družbeno ali državno lastnino podjetij, kar se je že večkrat dokazalo, da je država slab, zelo slab lastnik. Torej kaj oz. kdo sem? Idealist? Morda… konec koncev, komu mar.

T170706204422-24-hamburg-protests-0706-exlarge-169orej , ob vsemu zgoraj naštetemu, kaj sem in kaj ne, tudi sam menim, da kapital ni pravično porazdeljen. V določenih delih sveta se dejansko kopiči (in se zaradi takšnih ali drugačnih okoliščin ne plačuje davščin… kar strogo obsojam), določeni deli tega planeta pa praktično nimajo “za kruh” ali kar je še najhuje, za pitno vodo. In ta nepoštena delitev bogastva naj bi gnala “protestnike” ob takih in podobni srečanjih.

Kot obsojam izogibanju plačilu davščin, obsojam tudi način “protestiranja”, kjer se uničuje vse kar se postavi pred protestnike! Ne razumem, zakaj je potrebno vse razbiti, zažgati? Kaj so krivi ljudje, ki tam živijo, da se jim zažge avtomobil? Zakaj je potrebno uničiti infrastrukturo? Nekdo bo to moral popravit in denar bo šel za odpravljanje škode. Denar ki bo šel za to, je tudi od teh ljudi, ki navsezgodaj zjutraj vstanejo in gredo (trdo) delat za pošteno plačilo.

Vsakič poročajo tudi o ranjenih, poškodovanih policistih (“protestnikov” ne bom omenjal). Zakaj je to potrebno? Tej ljudje opravljajo svoje delo in zato so “tepeni” s strani, ki naj bi zagovarjala pravico in pravičnost? Resno?

Zakaj dajem besedo protest in protestniki v navednice? Ker to niso protesti in/ali protestniki, to so anarhisti, katerih cilj je uničevanje. Njihov cilj niso družbene spremembe, njihov cilj je uničevanje. Njihov cilj je anarhija, kjer bo lahko vsak počel kar mu je ljubo, seveda brez odgovornosti (za prevzem odgovornosti, bi morali sneti kape in rute, ki jih imajo čez obraz, da jih lahko prepoznamo). Močno verjamem, da več kot polovica t.i. “protestnikov”, ki uničujejo vse pred seboj, ne ve zakaj so tam in zakaj to počnejo. Verjamem, da 99% teh “protestnikov” ne zna odgovoriti kaj bi bilo potem, če ta sistem proti kateremu “protestirajo” neha obstajat. Kaj bi bilo potem? Anarhija, kjer bo vsak lahko počel kar ga je volja? Kjer bo vsak lahko zažgal nekomu avto ali hišo, ker se pač z nečim ne strinja? Kjer boš nekomu hrano ukradel, ker jo pač ima in ti ne? Kako bo/bi potem sistem zgledal? Bi imeli kakšnega vodjo? Načeloma naj ga ne bi imeli, saj bi ta potem spet bil nekakšen privilegiranec. Vprašanj za te “protestnike” je toliko, a verjamem, da odgovorov ne bi dobili, ker jih enostavno ne vedo… važno, da se razbija, zažiga. Globoko v sebi verjamem, da si nihče ne želi sistema, kot ga predstavljajo “protestniki” z njihovimi dejanji.

imagesARNTGH02
Vir: AP

Nenazadnje in verjetno eno večjih vprašanj; kdo financira te ljudi, da se udeležujejo teh “protestov”? Kot vemo, danes ni nič več zastonj oz. brezplačno, vedno nekdo plača. Tej “protestniki” morajo nekako pripotovati na lokacijo, tam bivati in jesti. Kdo to plača? Ne verjamem, da tej ljudje vsako jutro vstanejo in “oddelajo” delovnik v nekem podjetju in “šparajo” dopust za taka “prijetna druženja” ob ognju in razbitinah, kjer dobrosrčno razdelijo svoje (težko prigarane… ali pa ne) prihranke med ostale somišljenike.

Res se mi poraja vprašanje, če ni to le oder in igra enih in istih, ki so tako na eni kot na drugi strani in “režirajo” predstavo, da smo ljudje v svojih varnih domovih pomirjeni, ker se pač nekdo žrtvuje za nas, za manj privilegirane, za dolgo izgubljeno in pozabljeno pravico? Seveda pa je potrebno sem ter tja kaj razbiti in zažgati, da je bolj pristno… psi lajajo, karava gre dalje.

Advertisements